Tünetek

A nők életében egy bizonyos kor fölött a működőképes tüszők száma folyamatosan csökken, ennek eredményeképpen a tüszőrepedés, azaz az ovuláció ritkábban fordul elő. A tüszőérés által termelődnek az ösztrogének, a tüszőrepedés elmaradása miatt viszont először a progeszteronszint, majd az ösztrogénszint is csökken. A vérzési zavarok megszűnésekor pedig kialakul a menopauza.

A nők többsége 45 és 55 éves kora között tapasztalja meg először a menopauza tüneteit, ezek azonban megjelenhetnek már a 30-as éveikben, vagy később, a 60-as éveik körül. A menopauza, amennyiben a megfelelő korban jelentkezik, nem tekinthető betegségnek.

A hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok és a fáradtság többek között olyan tünetek, amelyek kapcsolatban vannak az ösztrogénszint csökkenésével. A tünetek mindenkinél különbözőek lehetnek, azonban az általános tapasztalat szerint, mindezek nagyban befolyásolják az életminőséget.

Túlsúly és anyagcsere

A legtöbb nő a 40-es éveire megtanulja elfogadni és szeretni önmagát, ekkor azonban váratlanul változásokat észlelhet. A megszokott kalóriabevitel és életvitel mellett is szemmel látható változásokon megy át a testünk. A hasunk már nem olyan lapos, a csípőnk szélesebb lett és a ruhák sem úgy állnak rajtunk mint korábban.

A súlygyarapodás a 40-es életévekben zajló hormonális változások gyakori tünete. Ilyenkor lassul az anyagcsere, csökken az izomtömeg és a test több zsírt raktároz el, különösen deréktájékon. Bár a deréktáji hízás jelensége meglehetősen gyakori, semmiképpen sem elkerülhetetlen. Tudatos étkezéssel és rendszeres fizikai aktivitással elkerülhető tényleges elhízás és javítható a kondíció.

Mivel a súlygyarapodásnak több káros egészségügyi következménye is van, a változókorban történő életmódváltás nem csak a klimax időszakát könnyíti meg, hanem hosszú távon hozzájárul a szervezet egészségéhez.

A Femarelle termékekben található DT56a az ösztrogén receptorokhoz történő kötődéssel az egyensúlyi állapot felé közelíti a hormonrendszert, csökkentve ezzel az anyagcserére gyakorolt hatást.

Hangulatingadozások

A 40-es években kezdődő ösztrogénszint csökkenése együtt jár a szerotonin csökkenésével. Ez a hormon fontos szerepet játszik az érzelmek szabályozásában, ezért a köznyelvben gyakran „boldogsághomron”-nak nevezik.

A 45-55 év közötti nőknek több mint 50%-a szenved ettől a jelenségtől. Leggyakoribb kifejeződései a szomorúság, a depresszió, a motiváció hiánya, az agresszivitás, az idegesség, a szorongás, a stressz vagy a melankólia. A hangulatingadozások hasonlóak lehetnek a premenstruális szindróma során tapasztaltakhoz, azzal a különbséggel, hogy itt már nincsenek összefüggésben a menstruációs ciklussal.

Mivel minden nő a maga módján reagál az érzelmek és a környezet okozta hatásokra, a hangulatingadozások érzékelése is nagy különbséget mutathat. A tünetek kiváltó okának ismerete már önmagában segíthet a jelenség kezelésében.

A Femarelle termékekben található DT56a az ösztrogén receptorokhoz történő kötődéssel az egyensúlyi állapot felé közelíti a hormonrendszert, csökkentve ezzel a hangulatingadozások gyakoriságát és mértékét.

A Femarelle B6-vitamin tartalma pedig hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.

Rendszertelen menstruáció

40 év fölött a megszokott menstruációs ciklus rendszertelenné válhat. Az ezt okozó hormonális változások ugyanis nem kiszámíthatóan vagy fokozatosan következnek be. Az első jelek egyike gyakran a menstruációs ciklus 2-3 nappal történő rövidülése. Egy másik gyakori tünet a szokásosnál rövidebb és enyhébb menstruáció. Esetleg éppen ellenkezőleg, későn érkező és erősebb, hosszan tartó vérzés.

Az évek során a menstruáció rendszeressége lassan csökken. Néha akár több hónap is elmúlhat vérzés nélkül, utána újra szabályossá válik a menstruációs ciklus, mintha mi sem történt volna. Nem árt tudni, hogy a ciklus szabálytalansága ellenére a teherbe esés nem kizárt. A rendszertelen menstruáció időszaka 1-10 év között bármilyen hosszú lehet.

Alvászavarok

Az alvásproblémák a változókor környékén leginkább hormonális eredetűek, az ösztrogén ugyanis hatással van az alvási ciklusra. Az alvás minőségére gyakorolt közvetlen hatáson túl az ösztrogén szintjének csökkenése befolyásol számos érzelmi jelenséget, úgy mint a hangulatváltozás, a depresszió és a külső elvárásokhoz kapcsolódó megfelelési kényszer, amelyek szintén sok szállal kötődnek a kialvatlansághoz.

A kialvatlanság tovább súlyosbíthatja a hangulatingadozásokat és a depressziót, valamint csökkentheti a szervezet stressztűrő képességét. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy felismerje és azonosítsa ezeket a menopauzához szorosan köthető tüneteket.

A Femarelle termékekben található DT56a az ösztrogén receptorokhoz történő kötődéssel az egyensúlyi állapot felé közelíti a hormonrendszert, csökkentve ezzel az alvászavarokat.

A Femarelle B2-vitamin tartalma hozzájárul az alvászavarokhoz kapcsolódó fáradtság és a kifáradás érzésének csökkentéséhez.

Hőhullámok

A változókor egyik legismertebb tünetei a hőhullámok, mely a nők közel háromnegyedét érinti. A hőhullámok általában váratlanul jelennek meg és gyakran kíséri mindezt a bőr kipirosodása és izzadás, esetenként hidegrázás vagy szédülés.

A hőhullámok kialakulásának oka az ösztrogén mennyiségének csökkenése, amely szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában is. A hőhullám során a közvetlenül a bőr alatt található erek kitágulnak, ez főleg a mellkas, a nyak és a fej környékén jellemző.

A hőhullámok jelentős hatással lehetnek a mindennapokra, egyrészt megnehezítik az éjszakai pihenést és napközben a munkahelyen vagy otthon is számos kellemetlen pillanatot okozhatnak.

A Femarelle termékekben található DT56a az ösztrogén receptorokhoz történő kötődéssel az egyensúlyi állapot felé közelíti a hormonrendszert, csökkentve ezzel a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását.

Éjszakai izzadás

Amennyiben az éjszakai órákban érezhetően gyorsabban ver a szíve és az ágyneműje nedves az izzadságtól, nagy valószínűséggel a változókor egyik kellemetlen tünetét tapasztalja, az éjszakai izzadást.

Az éjszakai izzadás valójában a hőhullámok megjelenése alvás közben. Az ösztrogén szintjének csökkenése következtében előfordul, hogy a test belső „termosztátja” tévesen túlmelegedést érzékel. Az adott válaszreakció egyrészt az erek kitágulása, másrészt az izzadságmirigyek aktivizálása a test szükségesnek vélt lehűtése érdekében. Ennek eredménye a pulzus megemelkedése, a hirtelen izzadás és az ébredéssel járó rossz érzés, úgy mint a szorongás.

Az éjszakai izzadás és a gyakori ébredés hatással van az alvás minőségére, a napközbeni fáradtságra, a hangulatra és súlygyarapodáshoz vezethet. Ezért is nagyon fontos a jelenség azonosítása és kezelése.

A Femarelle termékekben található DT56a az ösztrogén receptorokhoz történő kötődéssel az egyensúlyi állapot felé közelíti a hormonrendszert, csökkentve ezzel az éjszakai izzadások gyakoriságát és intenzitását.

A haj ritkulása és szárazsága

Bár a változókor átlagosan az 50. életév körül kezdődik, a haj állapotának változása már évekkel korábban elkezdődik, a haj ritkulásának folyamata pedig a menopauza előtt és alatt felgyorsul. Mivel ez a változás fokozatosan megy végbe ezért gyakran nem könnyű felismerni.

A haj ritkulásának legfontosabb kiváltó oka az ösztrogénszint csökkenése. Az ösztrogén hiánya lerövidíti a haj természetes növekedési életciklusát ezért a hajszálak egyrészt nem érik el a korábban megszokott vastagságukat másrészt hamarabb elhalnak és kihullanak.

A hormonális egyensúly megváltozása, a haj ritkulása mellett szárazabbá is válik és a rugalmassága is csökken. A haj ritkulása miatt fellépő esztétikai változásnak gyakran pszichológiai következményei is vannak, az önbizalom és az önértékelés csökkenéséhez, súlyosabb esetben akár depresszióhoz és szorongáshoz is vezethet, ezért különösen fontos a probléma azonosítása és kezelése.

A Femarelle termékekben található DT56a aktiváló hatást gyakorol a szőrtüszők sejtjeiben található ösztrogénreceptorokra, serkentve ezzel a hajszálak növekedését és vastagodását.

A Femarelle biotin tartalma pedig hozzájárul a haj egészséges állapotának fenntartásához.

Hüvelyszárazság

Az 50-60 év közötti nők mintegy 40%-a szenved enyhébb vagy súlyosabb mértékű hüvelyszárazságtól, mégis nagyon kevés szó esik a problémáról. A nők többsége a orvosával vagy a közeli ismerőseivel szemben is szégyelli ezt az állapotot és nehezen hajlandó róla beszélni.

A hüvelyszárazság kiváltó oka pedig természetes módon az ösztrogénszint csökkenése a szervezetben, mely következtében csökken a hüvelyváladék mennyisége. Ilyenkor a hüvelyfal elvékonyodik és a hüvely kémhatása kevésbé savassá válik,  jobban kitéve ezzel a hüvelyt a gyulladásoknak és fertőzéseknek. Ennek köszönhetően nagyobb a valószínűsége a húgyúti fertőzések, hüvelyi fertőzések és sérülések kialakulásának, így a hüvelyszárazság mint tünet, jelentősen ronthatja az általános életminőséget.

A szárazság gyakran viszketéssel, esetenként fájdalommal és égető érzéssel járhat ami a szexuális együttlétek alkalmával is tapasztalható. Az ilyenkor érzett fájdalom a libidó és ezzel együtt az önbizalom csökkenéséhez vezethet.

A Femarelle termékekben található DT56a aktiváló hatást gyakorol a hüvelyfal sejtjeiben található ösztrogénreceptorokra, serkentve ezzel a sejtek működését.

A bőr rugalmassága

A bőr állapotának változása kisebb részben az életmódhoz, nagyobb részben pedig a hormonokhoz kapcsolódik. Az ösztrogén hormon ugyanis fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságának és frissességének fenntartásában. Ezen túlmenően az ösztrogén hiánya gyengíti a bőr méregtelenítési képességét, így az jobban ki van téve a napsütés és egyéb környezeti tényezők negatív hatásainak.

Ezek együttes eredményeként a bőr megereszkedik, szürkés vagy sárgás árnyalatot vesz fel és ráncok jelennek meg a szem, a száj, a nyak és a mellkas környékén is.

A Femarelle-ben található DT56a aktiváló hatást gyakorol a bőrsejtekben található ösztrogénreceptorokra, serkentve ezzel a sejtek működését.

A Femarelle biotin tartalma pedig hozzájárul a bőr egészséges állapotának fenntartásához.

Ízületi fájdalom

Az ízületi fájdalom a változókor jellemző tünete. A női szervezetben zajló hormonális változások hatással vannak az ízületekre, mivel az ösztrogén szerepet játszik a testfolyadékokhoz kapcsolódó szabályozó tevékenységben. Az ösztrogén szintjének csökkenésével együtt csökken a szervezet folyadékmegtartó képessége. Az inak és ízületek dehidratációja duzzadást, gyulladást és ehhez kapcsolódó ízületi fájdalmat okozhat.

Az ösztrogén alacsony szintje hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához is, ami további terhet ró az ízületekre. Az ízületi fájdalom leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor hosszan tartó relatív mozdulatlanság (pl.éjszakai alvás vagy irodai munka) után a test mozgásba lendül. A leginkább érintett területek a térd és a medence, de gyakori a nyakban, a hátban, a könyökben és az ujjakban fellépő fájdalom is.

Az ízületi fájdalom nem csak önmagában kellemetlen, az emiatt esetenként fellépő abnormális testtartást kompenzáló izmok fájdalmához és rossz testtartáshoz is vezethet. Ez a hatás még tovább is gyűrűzhet, a vállakban fellépő izomgörcsök például fejfájást okozhatnak. A fájdalmak miatt vagy egyéb okból fellépő stressz tovább rontja a helyzetet, a stressz miatt felszabaduló kortizon hormon tovább erősíti a gyulladást. Az ízületek egészségét jól szolgálják a relaxációs vagy lazító gyakorlatok, a megfelelő mértékű és intenzitású testedzés, valamint a kiegyensúlyozott étrend.

A Femarelle termékekben található DT56a az ösztrogén receptorokhoz történő kötődéssel az egyensúlyi állapot felé közelíti a hormonrendszert, csökkentve ezzel az testfolyadékok megfelelő szabályozásához.

A Femarelle Unstoppable D-vitamint tartalmaz , mely hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához.

Csontritkulás

A csont mennyiségének, minőségének és működésének romlása, azaz a csontritkulás minden harmadik nőt érint. A csontok olyan élő szövetek, amelyekben fiatal és idős korban is folyamatos épülés és lebomlás zajlik. A csontritkulás általában a 30-as életévek végétől kezdődik, amikor a csont lebontása gyorsabbá válik, mint a csont-építési folyamata. Mivel a csont anyagcseréje gyorsabb a szivacsos állományban mint a kompakt állományban, a csontritkulás tünetei (csontsűrűség csökkenése, csonttörések) először általában a nagyobb a szivacsos állománnyal rendelkező csontokban jelentkezik, mint pl. a csukló, gerinccsigolyák vagy a combcsont.

A csontritkulás mértéke a nők esetében a változókor bekövetkezése után felgyorsul. Az ösztrogén egyik fontos funkciója ugyanis a csont bomlási folyamatának szabályozása. Az ösztrogénszint csökkenésének hatására a csont leépülési folyamata szabályozatlanabbá válik és ennek következtében a leépülés sebessége felgyorsul. Az utolsó menstruációt követő 6-8 évben a nők csontsűrűsége átlagosan 20% -al csökken.

Bár a csontritkulást nem lehet teljesen megállítani, a folyamat lassítható. Az idős korban is egészséges csontok lehetővé teszik az aktívabb, egészségesebb élet fenntartását hosszú éveken keresztül.

A Femarelle termékekben található DT56a aktiváló hatást gyakorol a csontsejtekben található ösztrogénreceptorokra, elősegítve ezzel a csont leépülésének szabályozását.

A Femarelle kalcium és D-vitamin tartalma segítheti a csont épülésének folyamatát. Fontos tudni, hogy a kalcium beépülése a csontokba csak abban az esetben valósul meg, ha a szervezet ösztrogén szintje még nem csökkent le jelentősen.

A változókor bekövetkezése után ezt vagy hormonpótlással vagy egy a Femarelle-hez hasonló szelektív ösztrogénreceptor-modulátor (SERM) rendszeres szedésével lehet elérni.

Hatékony és biztonságos megoldás!

Válassza az Ön igényeinek megfelelő terméket.

Vásárlás